Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

Som hemma när du reser bort

Spårvagnar Drottninggatan 1930-t

Spårvagnar Drottninggatan, 1930-tal.

Norr Tull, innan högeromläggningen 1967.

Hamnbron med öppen klaff, 1915.

 

.Historik

Fastigheten byggdes 1928 av byggmästare Alfred Jacobsson som föddes i Kimstad utanför Norrköping den 26:e augusti 1872.
Han kom 26 år gammal till staden och erhöll 1905 anställning hos Byggmästare Oscar Lindén.

Alfred Jakobsson var en driftig herre som skaffade sig erfarenhet under sin tid hos Lindén och när han slutade sin anställning där 1916, fick han plats på Norrköpings Stads Fastighetskontor där han var delaktig i den explosiva expansion staden upplevde under den här tiden.

Han deltog i planeringen och uppförandet av såväl Röda Staden som Oxelbergsstaden…bägge stadsdelar som relativt oförändrade finns kvar och har behållit sitt unikum och sin skönhet ända in i våra dagar.

År 1918 startade han egen rörelse och verkställde bl.a. ombyggnaden av Stadshuset, uppförandet av Östgöta Dagblads fastighet (riven 2011) samt byggnationen av Linghallen, en gymnastik och idrottshall som står kvar och används till samma ändamål än idag. Fastigheten är kulturmärkt och är belägen längre upp på Södra Promenaden mitt emot De Geer-skolan och den anrika oasen Halvars Glass, som omnämns i Ulf Lundells kända låt ”Jag Går På Promenaden”.

Strax nedanför Linghallen, intill Konstmuséet, ligger en fastighet som i folkmun kallas ”Jakobs Kyrka”.
Detta hus uppfördes av Alfred Jakobsson år 1923 som en av de första bostadsrättsföreningarna i Norrköping. Huset är unikt genom det på taket placerade klocktornet som ger fastigheten dess speciella karaktär.
Alfred Jakobsson avled den 16:e augusti 1940.

Hotellfastigheten uppfördes 1928 och var familjen Jakobssons hem fram till 1965 då det försåldes till Verkställande Direktören Olof Kreuger som var gift med en dotter till familjen Westerholm som framgångsrikt drivit Tricotfabriken i Norrköping under många år. Byggmästare Gunnar Gunnarsson köpte fastigheten 1979 och startade hotellverksamhet 1980 då också vinkelutbyggnaden uppfördes.

Senast publicerad: 170404 | Powered by SiteSmart